Biden’dan Çin’e yeni kısıtlamalar!

ABD Ticaret Bakanlığı, Çip Üretim Donanımı ve Yazılımına İhracat Kısıtlamalarını Güçlendirdi

ABD Ticaret Bakanlığına bağlı Sanayi ve Güvenlik Bürosu (BIS) tarafından yapılan açıklamaya göre, çip üretim donanımı ve yarı iletken geliştirme süreçlerinde kullanılan belirli yazılımlara yönelik yeni ihracat kısıtlamaları getirildi.

Yapılan açıklamaya göre, Çin’e yapılacak ihracat kapsamında, Yüksek Bant Genişlikli Hafıza (HBM) bileşenleri de yasaklanacak.

Ayrıca, “yabancı doğrudan ürün kuralı” (FDPR) adı verilen süreçle birlikte, Amerikan menşeili parçalara sahip olan yabancı şirketlerin Çin’e yapacakları ihracatın da denetleneceği belirtildi.

Ticaret Bakanlığı ayrıca, 140 Çin şirketini “varlık listesine” almayı planladığını duyurdu. Varlık listesinde yer alan şirketlere özel izin olmaksızın ürün veya hizmet satılamayacak.

ABD Ticaret Bakanı: Kısıtlamaların Amacı Çin’in Askeri Modernleşmesini Engellemek

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, kısıtlamaların asıl amacının Çin’in çip teknolojilerini ileri askeri sistemlerde kullanmasını engellemek olduğunu vurguladı.

Raimondo, kısıtlamaların, Çin’in askeri alandaki teknolojik ilerlemesine ket vurmayı hedeflediğini belirterek, “ABD’nin Çin’in askeri modernleşmesinde kullandığı en ileri teknoloji çipleri üretme kabiliyetine ket vurmak için bugüne dek getirdiği en güçlü kontroller” ifadesini kullandı.

Biden yönetimi, Çin’e karşı uygulanan kısıtlayıcı ve korumacı tedbirlerin son halkası olarak gözüken kısıtlamaları hayata geçirdi.

Çin’den ABD’ye Tepki

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, ABD’nin Çin’i ihracat kontrolleri aracılığıyla engellemeye çalıştığını savunarak, uluslararası ekonomik düzeni bozduğunu iddia etti.

Sözcü Lin, kısıtlamaların tüm ülkelerin çıkarlarına zarar vereceğini belirterek, Çin’in şirketlerinin haklarını korumak adına gerekli tedbirleri alacağını vurguladı.

ABD’nin Çip Savaşı Politikası

Biden yönetimi, ulusal güvenliği tehdit edebilecek teknolojilerin transferini engellemeyi öncelikli hedef olarak benimsemişti. Çin ile rekabet stratejisinin merkezine koyulan Çip ve Bilim Yasası, Çin’in ileri çip teknolojilerine erişimini kısıtlamayı amaçlıyordu.

ABD Ticaret Bakanlığına bağlı Sanayi ve Güvenlik Bürosu, Yangzte Memory Technologies ve Naura Technology Group gibi önemli Çin şirketlerini İhracat Kontrol Listesi’ne almıştı.

Ayrıca, Başkan Biden’in imzaladığı başkanlık kararnamesiyle, Çin’deki kritik teknoloji alanlarında Amerikan şirketlerinin girişim sermayesi ve hisse ortaklığı yatırımlarına kısıtlama getirilmişti.

KAYNAK: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir